Räkna ut mäklararvode


 

Jämför mäklararvoden i just din kommun

Provisionerna kan skilja sig mellan olika områden och olika kommuner. För att få en tydlig överblick kring vad mäklarna kan erbjuda i form av tjänst och arvode i just ditt område kan du använda den kostnadsfria hemsidan Hittamäklare.se. Du fyller i dina uppgifter och utan att förbinda dig till något så hjälper de dig att samla in offerter och att jämföra de olika mäklarna i din kommun. Dessa offerter kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt förhandla om provisionen/arvodet. Tjänsten som Hittamäklare erbjuder är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter.
Hittamäklare.se


Så beräknas de tre vanligaste alternativen för mäklararvodet

Här är en förklaring av de tre vanligaste alternativen för mäklararvode

1. Vanlig procentsats

Vad innebär det?
Vanlig procentsats betyder att mäklarens arvode baseras på en viss procent av bostadens slutpris. Om din bostad säljs för ett högt pris, blir mäklarens arvode högre, och om den säljs för ett lägre pris, blir arvodet lägre.

Beräkning / formel:
Bostadens slutpris * överenskommen procentsats
Genom att multiplicera bostadens slutpris med den överenskomna provisionen så räknar man fram hur mycket man ska betala till mäklaren.

Exempel:
Föreställ dig att din bostad säljs för 2 000 000 kr. Om mäklarens arvode är satt till 3 %, betyder det att mäklaren får 60 000 kr i provision. Om bostaden istället säljs för 2 500 000 kr, blir mäklarens arvode 75 000 kr, eftersom 3 % av 1 500 000 kr är 75 000 kr.

Vem borde välja denna modell?
Denna modell är bra om du inte är helt säker på vad din bostad kommer att säljas för, eftersom arvodet då automatiskt anpassas efter slutpriset.

2. Stegrande provision / arvodestrappa

Vad innebär det?
Stegrande provision innebär att mäklarens arvode är uppdelat och att procentsatserna eller de fasta arvodesnivåerna ändras beroende på bostadens slutpris. Mäklaren har ett grundarvode/grundprovision upp till en viss nivå av bostadens slutpris. Utöver det betalas en provision på den eventuella del av slutpriset som överstiger en överenskommen nivå.

Exempel:
Mäklaren tar 4 % i provision upp till 1 000 000 kr, och 10 % på allt över 1 000 000 kr. Om din bostad säljs för 1 100 000 kr, betalar du 4 % på de första 1 000 000 kr, vilket blir 40 000 kr, plus 10 % på de extra 100 000 kr, vilket blir 10 000 kr. Totalt blir provisionen alltså 50 000 kr.

Vem borde välja denna modell?
Denna modell kan vara fördelaktig om du har en väldigt bra uppfattning om vad din bostad kommer att säljas för. Modellen gör att du kan hålla nere mäklarkostnaden samtidigt som modellen motiverar mäklaren att jobba för ett högre slutpris.

3. Fast arvode

Vad innebär det?
Fast arvode betyder att mäklarens arvode är ett bestämt belopp som inte förändras oavsett vad din bostad säljs för. Det innebär att du vet exakt hur mycket du kommer att betala till mäklaren, oavsett om din bostad säljs för ett lägre eller högre pris än förväntat.

Exempel:
Om mäklaren tar ett fast arvode på 40 000 kr, betalar du alltid 40 000 kr, oavsett om din bostad säljs för 1 000 000 kr, 1 500 000 kr, eller något annat belopp. Arvodet förändras inte, vilket gör det enkelt att planera dina kostnader.

Vem borde välja denna modell?
Detta kan vara ett bra val om du vill ha förutsägbarhet och inte vill att arvodet ska påverkas av slutpriset.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tjabba.
Grym sida!
Tänk att det här med mäklarnas ersättning tidigare var så svår att få fram via Google.
Jag antar att mäklarbyråerna inte vill skylta med sina arvoden eftersom det kan skilja väldigt mycket.

Tack igen för bra info!

Mvh Kricke

Svara

Hej Kricke och tack för din kommentar! 🙂
Så är det naturligtvis. Mäklarna har ett spelrum för att förhandla med kunderna och vill inte skylta med deras avgifter.
Det hade varit bra om mäklarna hade gjort som bankerna numera gör, att lista deras snittränta. Då skulle det bli mer transparens i marknaden och skapa ett bättre förhandlingsläge för kunderna.
Ett tips är att välja den mäklare som gör bäst intryck och visar bäst lokalkännedom. Då är det svårt att sedan ångra sitt val även om arvodet eventuellt skiljer sig aningen till din nackdel.
Mvh admin på Mäklararvode.nu

Svara

Tjenare tjenare.

Jag vill bara tacka för en grym sida och bra smidiga räknare.
Om man inte säljer bostäder så ofta så är denna typ av information guld värd.

Det slutade med att jag sålde min lägenhet i Göteborg och valde vanligt rörligt arvode (%).

Mvh Danne

Svara

Hej Dan.

Tack själv. Kul att du delar med dig av dina erfarenheter.

Mvh admin på Mäklararvode.nu

Svara

Hej Dan.

Tack för din feedback!
Vi försöker vårt bästa med att bidraga med relevant information till våra besökare.

Mvh admin på Mäklararvode.nu

Svara

Hejsan.

Ni rekomenderar Hittamäklare.
Har ni testat tjänsten själva? Nöjda?

Svara

Hej Ulf.

Vi har testat den och tycker den har fungerat riktigt bra.
Vi har enbart fått positiv respons från våra besökare kring tjänsten.

Mvh admin på EKonomnifokus

Svara

Hej Ulf.

Ja vi har testat tjänsten och tycker att den fungerar superbra!

mvh admin på mäklararvode.nu

Svara

Hehe dess procentsatser kan man ju enkelt räkna ut på miniräknaren men det var faktiskt lite roligare att fylla i här. Kanske är bra för vissa att se exemplen iofs.

Svara

Hej Jochen.

ja det blir enkelt och tydligt med våra kalkylatorer.

Mvh admin på Mäklararvode.nu

Svara

Hejsan.

Jag har själv jobbat som mäklare men det var ganska många år sedan. Då användes den vanliga procentsatsen absolut mest. För väldigt längesedan hade man en rikstaxa på 5%. Dvs mäklaren tog alltid 5% i arvode.
Bra sida förövrigt (Y)

Svara

Hej Stefan.

Ja det stämmer. Alla mäklare tog 5 % i provision. Det var goda tider för fastighetsmäklare på den tiden.

Mvh admin på Mäklararvode

Svara